Guide

Pull testing anchors in brickwork and blockwork

In short

Anchors in masonry often need preliminary tests, as manufacturers' data may not cover the bricks or blocks on the job. Place test anchors in the solid part of the unit, away from joints and edges. On brickwork, rest the bridge feet on the neighbouring bricks. In blocks, keep them at least 1.5 × hef from the anchor, or apply αdist.

This guide explains how site tests are planned and carried out under BS 8539:2012+A1:2021. It does not replace the standard, the anchor manufacturer's data, or the instructions of the specifier or engineer responsible for the job, who decides the test plan, the loads and the factors. A test records what happened on the day; it does not approve a fixing for use.

Key figures

ν_test in masonry, long-term loading4 (5 for nylon anchors)
ν_test in masonry, short-term loading3 (3.5 for nylon anchors)
Ω for rendered or plastered walls0.75, when the test anchor is in solid brick
Bridge feet on brickworkOn the neighbouring bricks
Bridge supports on blockworkL of 1.5 × h_ef or more, or apply α_dist (only while a_dist is more than 1.5 × h_ef)
Proof tests in large masonry unitsL of 0.5 × h_ef
ETA anchors in masonry, job-site tests to EAD 330076At least 15 anchors to failure

Why do anchors in masonry usually need testing?

Anchors in masonry usually need testing because the maker's data, or the ETA's conditions, often do not cover the bricks or blocks on the job. Tests to find an allowable resistance are rarely needed in concrete, where BS 8539:2012+A1:2021 recommends anchors with a European Technical Assessment (ETA). In practice, they are mostly needed in masonry.

No tests are needed when the anchor has an ETA for the category of masonry, and the units on the job are at least as strong and at least as large as the ETA states. If they are weaker or smaller, tests are needed. See when you need to site test.

Where should test anchors go in masonry?

Put test anchors in the solid body of a brick or block, clear of mortar joints and well in from the edges of the wall, as BS 8539 Clause 5.3.3.3.2 recommends.

Sometimes the working anchors cannot help landing in joints: render may hide the coursing, or a bracket's hole pattern may not line up with it. In that case, Figure 7 of the same clause sets out what to do.

On a rendered or plastered wall where you cannot see the joints, or cannot keep anchors inside the bricks, the specifier may set Ω = 0.75 and have you test in solid brick. Ω divides the test load, so this raises the load to cover working anchors that end up in joints.

Where should the bridge feet go on masonry?

On brickwork, stand the bridge feet on the bricks around the one that holds the anchor. That way the joints round the anchor's brick are tested too, so soft or old mortar, or a brick loosened by heavy drilling, shows up in the result.

In blockwork, keep the closest support at least 1.5 × hef from the anchor, where hef is the effective embedment depth. A smaller bridge can still be used with αdist, as long as its support spacing adist is more than 1.5 × h_ef; otherwise use a wider one. See choosing a bridge.

On perforated or hollow bricks, angle the feet so that neither sits along a row of holes.

Proof tests don't use αdist. Use the neighbouring units where you can; with large units, the closest support can come in to 0.5 × hef.

Worked example: an anchor in concrete blockwork

Anchors go into dense concrete blocks with hef = 80 mm, for short-term loading. The specifier gives NEk = 1.5 kN and Ω = 1.0. ν_test for a non-nylon anchor in masonry under short-term loading is 3.

  • Staht t25 standard bridge: L = 63.5 mm, from a support spacing adist of 127 mm, the clear distance between the feet along the bridge (Staht datasheet). L is less than 1.5 × 80 = 120 mm, so αdist applies, and adist (127 mm) is more than 1.5 × hef (120 mm), so equation B.12 holds. αdist = 0.4 + 127 ÷ (5 × 80) = 0.718. Ntest = 1.5 × 3 ÷ 0.718 = 6.27 kN.
  • Staht Bridge 375-25: L = 187.5 mm, more than 120 mm, so αdist = 1.0. Ntest = 1.5 × 3 ÷ 1.0 = 4.50 kN.

The wider bridge gives a lower test load, and less load on the blockwork. Our test-load calculator works this out for any support spacing, and warns when a bridge is too narrow for the method.

Factors for preliminary tests in masonry

LoadingAnchorν_testν_aveν_low
Long-termNylon575
Long-termOther454
Short-termNylon3.553.5
Short-termOther343

How are ETA anchors tested in masonry outside their ETA?

An anchor with an ETA for a category of masonry, used in units weaker or smaller than the ETA states, can be tested in two ways, under BS 8539 Annex B.2.2.

  • 5 to 15 tests to failure (Annex B.2.2.1), with the result worked out by statistics. See preliminary tests.
  • 15 or more tests to failure, to the relevant European Assessment Document (EAD) and its EOTA Technical Report. For metal injection anchors in masonry (EAD 330076 with EOTA TR 053), N1 is the mean of the lowest 5 results, and the characteristic resistance is αdist × 0.7 × β × N_1, no higher than the ETA's value for the same category of masonry.

The EAD route needs more tests, so it takes longer. The two routes give different answers; BS 8539 accepts either.

When is no reduction for bridge spacing needed in masonry?

No reduction for support spacing is needed where EOTA TR 053 expects the failure to stay local: anchors deeper than 150 mm in multi-leaf walls of small solid bricks, anchors in mortar joints, and anchors in hollow or perforated bricks. The supports must still be more than 1.5 × h_ef apart and leave room for the failure to form. See choosing a bridge.

What matters when installing test anchors in masonry?

A test anchor only tells you about the working anchors if it goes in the same way, so have a competent installer follow the manufacturer's instructions to the letter, hole cleaning included. Drill with bits inside the ISO 5468 medium tolerance range; new bits carrying the PGM inspection mark qualify. Leave bonded anchors for at least their recommended curing time before testing them.

Before you test, look at the brick and the joints around it. Cracks across the brick or round its joints mean drilling or setting has damaged it.

Do anchors in masonry need shear tests?

Shear tests are rarely needed, because shear resistance is usually limited by the strength of the anchor or of the structure. They may be needed when fixing into low-strength masonry. See shear testing.

More questions

Sources

  1. BS 8539:2012+A1:2021 Code of practice for the selection and installation of post-installed anchors in concrete and masonry, Clause 5.3.3.3.2 and Annex B.2, BSI
  2. EOTA TR 053:2022-07 Recommendations for tests of metal injection anchors for use in masonry to be carried out on construction works, Section 3.2.1, EOTA
  3. EAD 330076 Metal injection anchors for use in masonry, EOTA
  4. ISO 5468:2017 Rotary and rotary impact masonry drill bits with hardmetal tips — Dimensions, ISO

Kit for testing in masonry

Staht's bridges suit tests on brick and block, and its spreader plates spread the load on internal walls and roofs.

Your basket

Loading your basket…